Home  ~  Cultuurgeschiedenis   ~  Reizen  ~  Reisverslagen  ~  Latijn  ~  Lezingen/teksten  ~  Over ons  ~  Inschrijven  ~  ContactCornelis Jonkman
Cornelis Jonkman
OVER MIJN INTERESSES

Schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, literatuur, filosofie: waar moet je in hemelsnaam beginnen als je je op deze terreinen wilt begeven? Het antwoord is eenvoudig: bij het begin, dus bij Grieken en Romeinen.

Zelf merkte ik bij mijn bezoeken aan Rome, een stad waar 2800 jaar geschiedenis haar neerslag heeft gevonden, hoe alles met alles samenhangt; hoe de middeleeuwen geen intermezzo vormen, maar voortborduren op wat geweest was; hoe de Renaissance zich liet inspireren door de Ouden; het Pantheon en het Colosseum waren dé voorbeelden voor architecten. Klassieke teksten kregen dezelfde status als de bijbel en de kerkvaders.

Classicisme, neoclassicisme, steeds opnieuw vond men inspiratie in de oudheid, tot op de dag van vandaag.

Jaren geleden ben ik in Wassenaar in cursusvorm begonnen met deze lange wandeling door de Europese cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Op de achtergrond speelde steeds de vraag: wat hebben achtereenvolgende periodes bijgedragen aan de Europese cultuur? Welke rol heeft het christendom gespeeld bij de ontwikkeling van de wetenschap, beleefde de renaissance de geboorte van de moderne mens, zoals Jacob Burckhardt betoogt? Wat zijn de wortels van het antisemitisme? Wat was de positie van de Joden in de klassieke oudheid? Hoe heeft de beeldende kunst zich ontwikkeld. Waarom laat Vasari de moderne kunst beginnen bij Cimabue en Giotto?

Met deze en soortgelijke vragen op de achtergrond legden we ieder jaar een etappe af van deze lange reis door de tijd. Na afloop van iedere cursus werd -en wordt nog steeds- een reis aangeboden naar Italië en sinds mijn pensionering ook naar Griekenland, Turkije en Iran.

Na mijn verhuizing naar Schoorl ben ik bij HOVO-Alkmaar begonnen aan een vergelijkbaar traject. Sinds twee jaar zet ik deze reeks op eigen kracht voort in Heiloo. De voorjaarscursus van 2018 had als onderwerp "Barok in Italië" en was het slotstuk van de reis door de cultuur van Europa.
De nieuwe cursus is ook een reis door de tijd: de geschiedenis van Jeruzalem. Geen stad staat zozeer in het brandpunt van de belangstelling.
Joden, christenen en moslims hebben er hun heilige plaatsen met hun eigen lange geschiedenis. Voor pelgrims en toeristen is de stad een hoogtepunt, maar politiek gezien is Jeruzalem een gevaarlijke brandhaard, opgeëist als hoofdstad door Israël en de Palestijnen.

In Schoorl herhaal ik de cursus over Iran die eerder gegeven werd in Wassenaar en Heiloo. In beide gevallen was de belangstelling groot.

In Heiloo begin ik in het voorjaar van 2019 weer bij de eerste etappe van het lange verhaal, de Grieken, in het najaar van 2019 komen de Romeinen aan bod en zo verder. Iedere cursus wordt in acht ochtenden gegeven, steeds op donderdag.

Traditiegetrouw wordt er ook dit jaar weer een culturele reis georganiseerd, dit keer naar Lombardije.

U bent van harte welkom.

Cornelis Jonkman


CULTUUR & REIZEN
Cultuurgeschiedenis
Reizen
Reisverslagen
Latijn

LEZINGEN/TEKSTEN
Christendom
Reactie column Max Pam
Klassiek antisemitisme
De klassieke gentleman
De drie Gratiën
Renaissance in januari


ITALIA CLASSICA
Home
Over ons
Inschrijven
Contact