Home  ~  Cultuurgeschiedenis  ~  Reizen  ~  Reisverslagen  ~  Latijn   ~  Lezingen  ~  Over ons  ~  Inschrijven   ~  Contact
Reisverslag Romereis 24 april t/m 1 mei 2015
o.l.v. Cornelis Jonkman

Bronzen deur van de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri van Igor Mitoraj.
Foto van Nicoline van der Vloed.Beste Romegangers,

Dit verslag dat voor jullie ligt is anders dan dat van de vorige jaren! Het is helemaal samengesteld door één persoon, nl. door Eileen. Eileen heeft tijdens de reis flink zitten schrijven. Zij heeft haar bevindingen (soms) in telegramstijl uitgewerkt. Ik ben deze gaan uittypen, heb af en toe wat op Wikipedia opgezocht en Patries en Cor hebben waar nodig de tekst aangevuld. Ik had de beschikking over de foto's van Nicoline en Patries en deze aan de tekst toegevoegd. Sommige afbeeldingen heb ik van Internet geplukt.

Ik denk dat dit verslag voor iedereen een mooie herinnering is. Dank je wel Eileen voor het harde werken in Rome en thuis. De groep bestond uit 14 personen en Ingeborg Engelbrecht was dit jaar voor het eerst mee. Met veel plezier heb ik aan dit verslag gewerkt. Samen met de foto's was ik er helemaal bij!

Olga


Vrijdag 24 april

Wandeling
Forum van Trajanus,Basilica Ulpia.

Apollodorus van Damascus werd aangesteld door Trajanus als zijn architect. Op de zuil wordt de strijd tegen de Daciërs uitgebeeld.
S.S. XII Apostoli.


Op de binnenplaats het oorspronkelijke graf van Michelangelo. Ook op de binnenplaats het grafmonument van Bessarion, aartsbisschop en patriarch, Griekse geleerde.

S. Ignazio.

Plafond verheerlijking van Ignatius en trompe l?oeil koepel geschilderd door Andrea Pozzo in 1684.
S.Maria Sopra Minerva

Op het pleintje voor de kerk Bernini's olifantje met obelisk; door leerling van Bernini, 1667 obelisk 6e eeuw v.Chr.; Cappella Carafa met Annunciatie; Thomas van Aquino stelt kardinaal Oliviero Carafa voor, door Filippino Lippi ca. 1490. Graf van Fra Angelico.

Pantheon
San Luigi dei Francesi
De vuurspuwende salamander is het embleem van François I aan de gevel van S. Luigi dei Francesi. In de kerk drie Caravaggio's: de roeping van Mattheus, martelaarschap van Mattheus en een engel dicteert aan Mattheus zijn evangelie.

Dit is het eerste deel van het reisverslag. Lees het gehele reisverslag Rome 2015 verder in pdf of ga terug naar het overzicht.CULTUUR & REIZEN
Cultuurgeschiedenis
Reizen
Reisverslagen
Latijn

LEZINGEN/TEKSTEN
Christendom
Reactie column Max Pam
Klassiek antisemitisme
De klassieke gentleman
De drie Gratiën
Renaissance in januari


ITALIA CLASSICA
Home
Over ons
Inschrijven
Contact