20 mei Milaan, Turijn en Genua – 5 t/m 13 mei 2012
Zaterdag 5 mei.
Het is vroeg zaterdagmorgen als we elkaar in de hal van Schiphol ontmoeten. Iedereen is opgewekt en benieuwd wat de week ons zal brengen. In het vliegtuig vangen enige van ons op dat Corry en Ruud een kleinzoon hebben gekregen. Ina fluistert wat met de purser met als gevolg dat de grootouders een flesje champagne krijgen. Gefeliciteerd! Na een voorspoedige vlucht komen we in Milaan aan. Alle bagage ligt dit keer op de band. Tot zover alles prima. Maar dan een kleine teleurstelling: het regent en niet zo’n beetje ook. In de bus vertelt Cor de ontstaansgeschiedenis van de stad. Milaan is van oorsprong een Gallische nederzetting Mediolanum, die in 222 onder Romeins gezag kwam. Aan het einde van de 3de eeuw na Chr. werd Milaan onder Diocletianus de zetel van de Romeinse keizers.
Constantijn kondigde hier in 313 het Edict van Milaan af, dat de christenen vrijheid van godsdienst verleende. In 375 werd de H.Ambrosius, een van de kerkleraren en begenadigd spreker, bisschop van Milaan. Hij heeft veel bijgedragen aan het aanzien van de stad. Hij bekeerde en doopte Augustinus, een heidense professor in welsprekendheid in Milaan die later de invloedrijkste kerkvader werd. Aangekomen voor hotel Sant’Ambroeus pakken we snel de koffer uit en zoeken naar een geschikte gelegenheid om te eten. Daarna nemen we de metro naar het centrum om het klooster San Maurizio te bezoeken. San Maurizio De heilige Mauritius was soldaat in het Thebaanse legioen, dat bestond uit christen soldaten. Stierf als martelaar (onthoofd ±287) omdat hij weigerde deel te nemen aan de openbare heidense offers.
De kerk San Maurizio is gebouwd in 1503 als een toevoeging aan het oudste Benedictijner klooster van Milaan, de Monastero Maggiore. Van buiten valt de kerk niet op, maar binnen zijn alle muren van het kleine schip versierd met 16e eeuwse fresco’s van o.a. Bernardino Luini en zijn zoons Aurelio en Giovan Pietro. Er zijn geen gangpaden, maar kapellen aan beide kanten. Er woonden 825 Benedictinessen in het klooster.
Dit is het eerste deel van het reisverslag. Lees het gehele reisverslag Milaan-Turijn-Genua verder in pdf of ga terug naar het overzicht.