06 jan Sicilië – 12 t/m 20 oktober 2019
Zaterdag 12 oktober.
Na een wat korte nachtrust staan we toch allemaal te popelen om onze reis op Sicilië te starten!
Cornelis vertelt als inleiding over de start van Syracuse: Ongeveer 800 v.Chr. kwamen de Grieken, vermoedelijk van Naxos naar Sicilië. In 733 v.Chr. werd Syracuse gesticht, met handel als doelmerk. De mensen, die er al woonden, werden a.h.w. “opzij geschoven“. De Grieken trouwden met vrouwen uit de plaatselijke bevolking. Syracuse werd een Dorische handelsstad. Hoe de stad bestuurd werd weten we niet; vermoedelijk door een kleine elite met één sterke man, de tyrannos genaamd. In 400 v.Chr. was dat Dionysius, die 22 jaar aan de macht is geweest. Hij ontbood Plato, maar was het niet eens met diens meningen: Plato werd toen verkocht! (door vrienden weer vrijgekocht). Syracuse groeide uit tot een belangrijke grote stad, o.a. door het veroveren van de plaatsen eromheen. Tijdens de 2e Punische oorlog probeerde Rome zoveel mogelijk bondgenoten erbij te krijgen. Met Syracuse lukte dat. Ortigia, een robuust fort, werd na twee jaar strijd door de Romeinen ingenomen. De onvoorstelbaar rijke en mooie stad werd geplunderd en in brand gestoken. Alles van Griekse kunst verdween naar Rome. In Rome, toen nog een “boerse “ stad, werden veel van deze Griekse kunstwerken nagemaakt. In de loop der tijd zijn die ook weer verdwenen. We beginnen vandaag met een bezoek aan het Museo Archeologico.
In vogelvlucht horen we over de bronstijd, oudste en jongste steentijd, het eerste aardewerk, de eerste uitbeelding van dieren, in vergelijking met het Midden-Oosten een minder snelle ontwikkeling in behoefte tot decoreren, steeds sierlijkere voorwerpen, grafvazen, start van de archaïsche periode (800 v.Chr.) met beelden van menselijke vormen, steeds meer oog voor de anatomie (500 v.Chr. kouros = staande jongeman), geen vrouwenbeelden, met uitzondering van Demeter/Gaia = Moeder Aarde (er zijn enorm veel beeldjes van haar gevonden, die geofferd werden om haar zegen af te smeken).
Sicilië kent een lange geschiedenis van overheersing door andere volken: Grieken, Carthagers, Romeinen, barbaren, o.a. de Gothen, Byzantijnen, Saracenen (tweeënhalve eeuw, 850-1100 van de moskeeën is hier niets meer over) , Normandiërs/Vikingen (1061- ± 1240 : alle moslims verjaagd), Hohenstaufers (Duitsers) , Karel V (Habsburger). De bewoners van Sicilië zijn dus altijd uitgeknepen door buitenstaanders! In 1860 kwam Garibaldi vanuit Genua. Hij wordt nog altijd hogelijk vereerd! Het vertrouwen in de Italiaanse eenheidsstaat was/is heel laag. De maffia werd de baas, dat keert nu enigszins, maar nieuw probleem: de achterbuurtjochies nemen het over.
Na de koffie met broodje gaan we naar het Griekse theater en de Latomia del Paradiso met Het Oor van Dionysius. We zien de resten van een kolossaal altaar van Hiëron II, waar een keer per jaar, ter herinnering aan het schrikbewind van tiran Thasymachus en ter ere van Zeus, 450 stieren werden geofferd op drie platvormen. De stieren werd om toestemming gevraagd: kop in de nek betekende Nee, kop omlaag was Ja !
Het Oor van Dionysius (de naam zou bedacht zijn door Caravaggio, die hier geweest is en gewerkt heeft) bevindt zich in een indertijd belangrijke steengroeve, de Latomia del Paradiso. Hier werden krijgsgevangenen in “ bewaard “. Dionysius zou boven in de steengroeve naar ze “geluisterd” hebben! Bij het Griekse theater vertelt Cornelis ons de oude verhalen, zoals die van de Tantaluskwelling en de Bacchanten. Voor het theater werd de natuurlijke habitat gebruikt, waardoor de zitplaatsen niet opgebouwd, maar uitgehakt werden. In de Griekse tijd werden er tragedies opgevoerd, in de Romeinse tijd werd het een arena, die zelfs onder water gezet kon worden! Rondom het theater bevonden zich graven.
Dit is het eerste deel van het reisverslag. Lees het gehele reisverslag Sicilië 2019 verder in pdf of ga terug naar het overzicht.